HOME  | JAMILA KFT.KAPCSOLATKAZÁNOKNAPELEMEK | NAPKOLLEKTOROK  | SZÉLGENERÁTOROK THERMOSHIELDNORDART FŰTŐPANELOK| REFERENCIÁK  | AJÁNLATKÉRÉS

KAZÁNRENDSZEREK

 

FAELGÁZOSÍTÓ KAZÁNOK

PELLET KAZÁNOK

GÁZKAZÁNOK

Pellet kazánok:

 A folyamatosan emelkedő energiaárak mellett mindenkiben felmerül a kérdés, mi az a fűtési mód, amely napjainkban és hosszabb távon is megfelelő alternatívája lehet a gáznak. A pellet fűtés ma a legolcsóbb üzemeltetést teszi lehetővé, ugyanakkor a komfortot tekintve a legközelebb áll a gázfűtéshez.

 

Miből áll egy pellet tüzelési rendszer?

Pellet kazán
Amióta pelletálási eljárással sikerült "folyékonnyá" tenni a fát, nincs nagy különbség a berendezés felépítésében a gázhoz vagy fűtőolajhoz képest, mivel mindhárom rendszer rendelkezik egy üzemanyagtartállyal, egy égőfejjel, valamint egy erre a célra kialakított hőcserélővel. Alapvető különbségek az üzemeltetésben vannak, mivel a gáz, illetve cseppfolyós üzemanyag eltér a szilárd fűtőanyag tulajdonságaitól.
A lényegi különbségek a fűtőanyag adagolásában (ami a pellet esetében egy továbbító csiga segítségével történik), valamint a képződő salakanyag mennyiségében vannak. Mivel a pellet tüzelőanyag valójában szilárd formátumú, ezért az adagolás minden esetben olyan kialakítású, hogy visszaégés lehetőleg ne következhessen be. Ezt úgy oldják meg a berendezésgyártók, hogy az az adagoló, amely közvetlenül a tartályból szállítja a pelletet, teljesen elreteszelt a kazánban lévő továbbító csigával, amelynek a végén már az égés történik. Továbbá a kazánban lévő csiga illesztése szorosabb, mint az adagoló csigáé, a visszaégést pedig az is akadályozza, hogy a két csiga olyan műanyag tömlővel van összekötve, ami már 150 °C-on elolvad.

Pellet égő, vezérlés
A pelletkazán égőjét a legkönnyebb úgy elképzelni, mint egy hagyományos gázégőt, azzal a különbséggel, hogy a fűtőanyag "folyékony fa" azaz pellet. A vezérlés legfontosabb érzékelője a hőmérséklet szenzor, mellyel egy merülő hüvelyen keresztül érzékeljük a láng nagyságát. Ha a felhasználó által beállított értékhez közelít a kazánban lévő melegvíz hőmérséklete, a vezérlés automatikusan, több lépcsőben csökkenti az adagot, így zárva ki a túlmelegedést. Ha túlmelegedne a rendszer, akkor az azt jelentené, hogy több hő képződik, mint amennyit felhasználunk, tehát elpazaroljuk a hőt.
A pelletkazán a már meglévő vagy új melegvizes fűtési rendszerekkel a következőképpen kapcsolható össze. Minden fűtési körben manapság van keringtető szivattyú. Nincs más dolgunk, mint a szobatermosztátot összekötni a szivattyúval, így termosztát akkor kapcsolja be a szivattyút, ha melegvízre van szüksége a lakás felfűtésére. Amennyiben a kazánban fogyni kezd a melegvíz, úgy a pellet égő vezérlése automatikusan bekapcsolja az égőt és előállítja a szükséges hőt. A fapellettel üzemelő kazán égőfejét elhagyó láng hőmérséklete 800-1000 °C között ingadozik. Ha hasznosítjuk a füstgáz hőmérsékletét, ami 70-100 °C között lehet, a rendszer hatásfoka 90% felettinek mondható.

Pellet tartály
A pellet tartályra azért van szükség, mert sokkal kényelmesebb 2-4 hetente feltölteni, mint óránként vagy naponta. A pellet tartály lehet egyedi méretű vagy a családi házakhoz ajánlott 1 m3 nagyságú, ami akár egy hónapig is biztosítja a tüzelőanyagot. 
 

Mi a pellet?

A pellet termelése az Egyesült Államokban kezdődött a II. világháborút követő időszakban, mint állateledel, amely ideálisnak bizonyult az ipari farmokon azzal a nagy előnyével, hogy a hagyományos tápszerekhez adagolni lehetett a különböző fehérjéket, ásványisókat és más fontos adalékokat, anélkül, hogy a táplálék íze változott volna. Ezen kívül, nagy előnye, hogy hosszú időn keresztül raktározható, mert nem romlik meg és kis tömege miatt a szállítása sem költséges. Így, az állattenyésztésben elért sikerek ahhoz vezettek, hogy más iparágakban is kipróbálják a pelletálást, ami a fahulladék pelletálásához is vezetett, létrehozva ezáltal egy új hőenergiaforrást.

A pelletálás során a 100%-ig természetes alapanyagot (a fűrészport és/vagy a faforgácsot) szintetikus kötőanyag hozzáadása nélkül, nagy nyomáson kis rudakká préselik. Kötőanyagként a fában eredetileg megtalálható lignin szolgál, de gyakran használnak olajmagvakat, különböző típusú liszteket, amelyek a szilárdságát is növelik. A tömörítési eljárás előnye, hogy tiszta, jól kezelhető, csomagolható és gazdaságosan szállítható anyagot eredményez. Szinte minden anyagot lehet pelletálni, amely apró méretűre darálható, illetve szemcseszerkezete és nedvességtartalma megfelelő.

 

Konkrét típusok:

Pellettel és max. 30-as faaprítékkal is tüzelhető a Fokolus 30 és Fokolus 40 kazán,

ha utólag rászereltetik a tolattyús-égőt. (Ez a rászerelés a hazai pellet-égő gyártó telephelyén történik) 

 

Univerzális, 2. generációs pellet és faapríték égető adapter

Műszaki adatok:

 

           

Pellet-égő típusa:                               Toro – Universal, 3 pont vezérléssel, tolattyús-égő

Teljesítmény maximuma:                   3 kW ... 60 kW közé beállítható

Tüzelőanyag fajta:                             agripellet, fapellet, faapríték

Tüzelőanyag mérete:                          pelletnél Ř6...10 mm, faaprítéknál max. 30 mm-es

Energiaigény:                                     220V, átlag 40W, max 130 W

Égő benyúlása a tűztérbe:                  minimum 400 mm

Vezérlés:                                            Víztermosztátról, vagy szobatermosztátról

Tüzelőanyag előtárolás:                     25 kg napi tároló (opcióként póttartály is rendelhető)

Automatika:                                       Lángérzékelés, anyagérzékelés, huzatszabályzás,

 

A kazán mérete:Fokolus 30:  105 x 140 x  h=150 cm, Fokolus 40:  105 x 160 x  h=150 cm

de az égő kinyithatósága miatt  bal oldalt még kell további min. 30 cm hely!

Felhívjuk a figyelmüket, hogy az Unical cég Fokolus vegyestüzelésű kazánjaihoz alkalmazható tolattyús-égő úgy agripellettel, mint fapellettel is üzemeltethető!!! És persze faaprítékkal is.

 De mi értelme a drágább fapellettel (kb. 50 Ft/kg) működtetni egy kazánt, ha a jóval olcsóbb agripellet (33 Ft/kg) is eltüzelhető benne (2011 tavaszi ár)?

Bár megemlítem még, hogy a fapellet hamutartalma kb. 0,5%, az agripelleté kb. 4%.

A fapellet fűtőértéke kb. 17 MJ/kg, az agripelleté kb. 15 MJ/kg.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a fapelletre kifejlesztett konkurens pelletkazánok pellet-égőit az agripellet tönkre tudja tenni, mert az agripellet elégése után üvegszerűen kikeményedő rétegek maradnak vissza, amit az égőről lekaparni is igencsak nehéz és tönkre tud menni tőle az egyszerű pellet égő. Tehát a fapelletre kifejlesztett pelletkazánokhoz nem alkalmas az agripellet, csak a jóval drágább fapellet!

Viszont a direkt agripelletre kifejlesztett tolattyús-égő, mint amilyet a Fokolus kazánra is rá lehet szerelni (ami nem csigás behordású), erővel letolja az üvegszerűen kikeményedő anyagokat is, amelyek így a hamugyűjtőbe esnek le! Így a Fokolus kazánok pellet-égői öntisztulóak, agripellet is biztonsággal tüzelhető vele!

 Így a vegyestüzelésű Fokolus 30-as és 40-es kazánokban el lehet tüzelni:

- fahasábokat

- szenet

- deszkadarabokat, gallyakat, papírhulladékot,

- fabrikettet

 és a fenti (nem csigás, hanem) tolattyús pellet égő + pellet-adagoló utólagos felszerelésével

- fapelletet

- agripelletet

- és max. 30-as faaprítékot is.

                                         

Bővebb információval, tanácsadással telefonon vagy e-mailben szívesen állunk rendelkezésére.

Vállalkozásunk speciális kereskedelmi helyzeténél fogva, a gyártók rendszeres akcióin túl, folyamatosan kedvezményeket képes nyújtani kiskereskedelmi illetve viszonteladói áraiból !!!!

HOME  | JAMILA KFT.KAPCSOLATKAZÁNOKNAPELEMEK | NAPKOLLEKTOROK  | SZÉLGENERÁTOROK THERMOSHIELDNORDART FŰTŐPANELOK| REFERENCIÁK  | AJÁNLATKÉRÉS

Minden Jog Fenntartva! 2006-2012.  www.jamila.hu Telefon: 06-30-204-9954